Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Är plastpåsen död?

Den första mars i år lades en extra skatt på plastpåsar. Riksdagen röstade i början på året igenom detta för att plastpåsar har så långtgående negativa effekter på vår miljö.

Alla som är pålästa vet att även papperspåsar och tygpåsar medför en miljöbelastning men dessa beskttas inte. Skälet är att de inte har en så direkt negativa effekter på miljön genom t.ex nedskräpning. Plastpåsar hamnar allt för ofta i naturen och i haven. Där gör de långt mer skada än en papperspåse eller tygpåse kan göra. Dessutom skräpar vi inte ned med tygpåsar på samma sätt.

Min generella hållning är att vi behöver sanera samhället på plast. Jag har skrivit inlägg om flera av konsekvenserna med plast i våra liv och om att ta krafttag för att plastbanta på riktigt. Om skatten inte är nog för att få ner plastkonsumtionen kan jag ge några tips för göra aktiva val.

Regeringens målsättning är att vi ska gå ifrån 100 bärkassar av plast per person och år, som det är nu, till 40 bärkassar av plast per person och år 2025. Det är en relativt stor minskning på några år. En sådan minskning skulle medföra en märkbar skillnad. En första prognos från SVT säger att vi konsumenter redan nu har halverat våra köp av plastkassar.

Alternativen vi hänvisas till är papperspåsar, tygpåsar och tjocka plastpåsar för flergångsbruk. Dessa tre alternativ är bättre än den tunna plastpåsen eftersom inga av dessa slängs i naturen i så hög utsträckning.

Papperspåsen är gjort av ett naturmaterial men själva framställningen av en papperspåse är energikrävande och kemikalietät. Om en papperspåse blir liggande i naturen bryts den dock ned relativt fort. En plastpåse kan finnas kvar i naturen och haven många många år.

En tygpåse är också gjord av ett naturmaterial men bomull, som tygpåsar vanligtvis är gjorda av, har krävt mängder av vatten, konstgödsel och kemikalier till framställningen. Detta gör bomull till en riktig miljö- och klimatbov. En bomullspåse av ekologisk bomull är däremot en helt annan historia. Bomullspåsar bryts ned i naturen men det finns ju ingen anledning av det skälet att slänga en tygpåse när man är ute (inte för att det finns någon anledning att slänga plastpåsar heller men det sker ju uppenbarligen).

Man ska inte underskatta värdet av att ha tygpåsar med tryck. Tänk dig en tygpåse av ett Marimekkotyg. Då blir påsen mer än något att förvara saker i och bära saker med. Den blir ett konstverk och ett statement. Kanske föredrar du en tygpåse med en slagkraftig text på. En väl vald tygpåse kan säga så mycket mer än att du har handlat på ICA, Willys eller COOP.

När det gäller att byta ut mindre plastpåsar som också blivit dyrare i år finns det tygpåsar av ekologisk bomull som är heltäckande eller gjord av ett nät. En förvaringspåse av bomullsnät (se bilden ovan) väger inte mycket och tar liten plats. Det är enkelt att ha några i fickan för att lägga t.ex. frukt i. Förvaringspåsarna av ekologiskt bomullstyg tar inte så mycket mer plats i fickan. De finns dessutom i olika storlekar så att man kan avpassa storleken till det man behöver handla.

Den tjocka plastpåsen är tänkt att användas många gånger. Den skiljer sig från den tunna plastpåsen genom att den inte slängs lika lättvindigt i naturen. Samtidigt är den gjord av mer olja och kommer att leda till mer utsläpp av växthusgaser när den väl kasseras. Ett av de problem som vi inte märker eller vill kännas vid är att plast slits ned till mikropartiklar som fyller våra hem och sedan våra lungor. Vi behöver få bort all form av plast från våra liv.

Det slutgiltiga tipset är att köpa ekologiska tygpåsar för att bära hem varor från affären. Man kan köpa särskilda förvaringspåsar att ta frukt och grönt i. Dessa är de hållbara alternativen. Plastpåsen är inte död men den ska minska som företeelse i våra liv och det kommer den också att göra.

Har du några andra tips? Dela med dig i kommentarsfältet.

25 Jun 2020